sâmbătă, 19 aprilie 2014

Health: Asocierea corectă a alimentelor

Asocierea corectă a alimentelor


Probabil ați citit sute de articole pe această temă și, majoritatea se contrazic. Și noi ce sa mai credem? Cum ne dăm seama care sunt informațiile corecte și care sunt cele eronate?
Ne vom da seama cu siguranță dacă ne cunoaște organismul și învățăm să îl ascultăm. Când anumite alimente sau o asociere de alimente nu ne este benefică vor apărea stări de oboseală, balonare, constipație etc. 
Totuși, există niște reguli generale care funcționează pentru toata lumea.

1. Asocierea leguminoaselor(fasole boabe, mazăre boabe, năut, linte, bob, soia, quinoa, amarant, hrișcă)


Este o grupă de alimente bogată în proteine vegetale și conțin în același timp glucide complexe, amidon. Consumate individual la o masă se digeră ușor și constituie o masă bogată în proteine și cu o calitate nutrițională ridicată.
Asocieri corecte: orez, paste, pâine, ciuperci, legume de orice fel
Asocieri neutre: mămăligă, cartofi, carne slabă, carne grasă, grăsimi(uleiuri, unt, măsline etc.)
Asocieri nerecomandate: lapte, zahăr, miere, fructe

2. Asocierea grăsimilor=lipidele(uleiuri vegetale, unt, smântână, untură, slănină, maioneză)


Lipidele sunt grupa de alimente care rămâne cel mai mult în stomac.
Asocieri corecte: verdețuri, legume, ciuperci
Asocieri neutre: pâine, paste, leguminoase, carne slabă și grasă, cartofi, mămăligă, pizza, cozonac
Asocieri nerecomandate: lapte, fructe

3. Asocierea proteinelor slabe(pui, curcan, vițel, mânzat, căprioară, iepure, struț, albuș de ou, brânzeturi slabe, urdă, lapte, pește, fructe de mare)


Asocieri corecte: legume, ciuperci, câteva fructe(căpșune, kiwi, gutui, guava, prune, rodii)
Asocieri neutre: grăsimi
Asocieri nerecomandate: paste, pâine, pizza, cartofi, mămăligă, leguminoase

4. Proteine grase(gălbenuș de ou, aripi și pulpă de găină/curcan, creier de vită, gâscă, limbă de porc/vită, vită, batoane de pește, cârnați, mezeluri, rață, conserve de carne, pate de ficat, brânzeturi grase)


Asocieri corecte: legume, ciuperci
Asocieri neutre: leguminoase, cartofi, mămăligă, paste, porumb
Asocieri nerecomandate: grapefruit, lămâie, portocale, pepene galben, pastă de tomate, miere, zaharuri industriale, lapte, stafide, Înghețată, dulceață, gem

5. Laptele


Este un aliment greu de asociat cu alte alimente și nu este tolerat de toate persoanele în asocieri. Nutriționiștii spun că singura asociere fără riscuri este cea de lapte cu pâine, însă îl putem asocia și cu alte alimente dacă nu ne provoacă neplăceri.

Alte sfaturi în legătură cu alimentația:

- Nu se bea apă imediat, înaintea, în timpul sau după masă pentru a nu folia sucurile digestive și a nu îngreuna digestia.
- Nu consumați în cadrul unei mese mai mult de un aliment concentrat(orice aliment care nu este fruct sau legumă este aliment concentrat)
- Evitați alimentele înalt procesate, pline de aditivi ce nu aduc nimic benefic organismului

În concluzie, mare atenție la asocierile alimentare, deoarece acestea ne pot face rău organismului, sau, din contră, pot fii foarte benefice. Învățați să vă ascultați corpul deoarece el știe foarte bine ce îi este benefic și ce nu!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu