sâmbătă, 29 martie 2014

Recenzie carte: Mihaela Bilic - "Trăiesc, deci mă abțin" Capitolul I ('Orice, dar cu măsură")

Recenzie carte: Mihaela Bilic - "Trăiesc, deci mă abțin" Capitolul I 


 O carte care mi-a plăcut, am ajuns să o admir pe doamne doctor nutriționist Mihaela Bilic după citirea acesteia, însă au fost și câteva informații ce mi-au lăsat niște semne de întrebare.
 Cartea este relaxantă, foarte ușor de citit, bine structurată, limbaj clar și argumentat referitor la fiecare grupă de alimente, detalii despre valoarea lor nutrițională, despre cantitatea necesară zilnic și asocierile alimentare pe care le putem face.

 Primul capitol este intitulat "Orice, dar cu măsură". Un titlu care mă atrage mult deoarece sunt complet de acord cu acest principiu.

În prima parte a capitolului, doamna Mihaela Bilic vorbește despre carne și produsele din carne. Aici este menționat faptul că puiul și curcanul sunt campioni la categoria alimente pentru slăbit. Porțiile zilnice corecte ale acestei grupe de alimente sunt:
 1 porție de carne roșie(porc, vită, miel) = 1 palmă
 1 porție de carne albă(pui, curcan) = 1 mână
 1 porție de mezeluri slabe(piept de pui afumat, șuncă slabă, mușchi file) = 3/4 felii(100g)
 1 porție de mezeluri tocate(salamuri, parizer, crenvust, jambon) = 2 felii(60g)
 Mai aflăm și că este recomandat să asociem carnea cu legumele de orice fel, cu glucide(carbohidrați)-ceea ce nu știam, cu suc de roșii, oțet.

Apoi, Mihaela Bilic scrie despre pește și fructe de mare, peștele fiind "un aliment cu multiple calități dietetice, foarte ușor de digerat și foarte nutritiv" iar grăsimea lui este nepericuloasa. Acestea trebuie asociat cu glucide lente(orez, cartofi, mămăligă) și cu legume de orice fel. Porțiile recomandate sunt:
 1 porție de pește slab = 1 mână(180g)
 1 porție de pește gras = 1 palmă(150g)
 1 porție de fructe de mare/peste afumat = 2 pumni(100g)



 În continuare urmează prezentarea oului, alimentul-minune care conține toți cei 8 aminoacizi esențiali și proteine de înaltă calitate. Este bine că acesta să fie consumat cu legume. Porția corectă este de 2 ouă sau, pentru omletă, 1 ou întreg și 2 albușuri.





Laptele și produsele lactate, o categorie la care eu nu aș putea renunță vreodată. "Laptele
 este singurul aliment complet: conține toate cele 3 categorii principale de substanțe nutritive
 (proteine, glucide și lipide), alături de vitamine (A, D, E, grupul B) și minerale (calciu, fosfor, zinc
 și fier).Fiecare gram de iaurt conține milioane de germeni vii, deci este necesară respectarea termenului de valabilitate înscris pe ambalaj." Se asociază foarte bine cu fainoasele, legumele, fructele, cerealele, müsli(asocierile mele preferate :D). Porții recomandate:
 1 pahar de lapte = 250 ml
 1 iaurt de băut natural = 330 ml
 1 borcănel iaurt 3% grăsime = 150 g
 1 cutie cottage cheese = 200 g
 1 ou de mozarella = 125 g
 1 porte telemea, urdă, ricotta, câș = 3 degete
 1 porție cașcaval, brânză cu mucegai = 2 degete = 50 g
 2 linguri parmezan ras
 1 cub de unt = 10 g
 1 lingură smântâna

 "Cerealele sunt cel mai important element al alimentației umane datorită amidonului". Este obligatoriu să le consumăm zilnic. Se asociază cu grăsimi, fructe, legume, oțet, carne, pește, brânzeturi și lapte.  Porții recomandate:
 1 felie de pâine = 30 g
 1 chiflă mică = 30 g
 1 lipie mică
 1 felie mare de pâine cu secară = 70 g
 1 bucată de baghetă cât palmă = 50 g
 3 crackers
 3 biscuiți expandați
 3 pesmeți
 2 pumni de cereale de orice fel = 30 g
 1 pumn müsli = 30 g
 3 linguri orez fiert sau paște făinoase = 40 g
 1 felie mămăligă = 60 g
 2 pumni de popcorn
 1 pumn de covrigei
 1 baton de cereale

Fructele și semințele oleaginoase "stimulează sistemul imunitar și cresc capacitatea de apărare a organismului." Se combină cu cereale și lapte, legume proaspete sau gătite și făinoase. Porții recomandate:
 1 linguriță ulei de orice fel
 8 măsline negre mari(sau 15 mici)
10 măsline verzi mari(sau 15 mici)
 1 pumn de semințe în coajă
 1 pumn de fistic
 1 pod de palmă alune, nuci, migdale

 Zahărul, mierea și dulciurile nu îi cunt necesare organismului.

 Legumele - niciodată nu mâncăm suficiențe! Se asociază cu toate categoriile de alimente.
 Fructele și sucurile de fructe se asociază cu cereale, făinoase, brânzeturi, lactate.
"Apa este elementul esenţial al vieţii, reprezintă 70 % din
compoziţia corporală şi intră în alcătuirea tuturor celulelor organelor şi
sistemelor din corpul uman."


Am avut ce învăța din aceasta carte, o respect pe doamna doctor Mihaela Bilic.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu