luni, 31 martie 2014

Health: Fructele nu se combină cu alte alimente - FALS!

Fructele nu se combină cu alte alimente - DOAR UN MIT! 

  
 Cui nu îi plac fructele proaspete de sezon? Dar parcă nu au același gust minunat dacă nu le mâncăm într-o combinație de lapte proaspăt, cu müsli și alte semințe și frcute oleaginoase. 

 Din păcate, mitul cum că fructele nu ar trebui combinate cu niciun aliment a devenit din ce în ce mai răspândit, iar mulți îl urmează crezând că asta îi va ajută să slăbească. Nu este așa, nu asta va ajută să slăbiți, deci hai să contrazicem acest mit și să ne bucurăm de gustul fructelor în diferite super-combinații. 
 Fructele trebuie mâncate doar pe stomacul gol - FALS! 
 Este chiar necesar să combini fructele cu alte alimente pentru mai buna asimilare a nutrienților. 
 De exemplu, laptele nu are vitamina C și nici fibre, de aceea se recomandă adaosul de cereale, müsli sau fructe în laptele proaspăt. Și brânzeturile se combină perfect cu fructele. Combinația dintre fructe și cereale sau făinoase duce la o absorbție mai lentă a glucidelor din acestea, deci vor îngrășa mai puțin. 
 Citisem mai de mult într-un articol că fructele nu ar trebui combinate nici măcar între ele. Nimic mai greșit. Fructele se combină între ele cu succes, de exemplu, merele și strugurii, combinate, ajută la prevenirea tumorilor, la sănătatea sistemului respirator, ascuțirea memoriei, o bună funcționare a inimii etc. 
 Iaurtul și bananele sunt aliați puternici în lupta împotriva afecțiunilor, prevenind boli grave, spun specialiștii. Iaurtul este plin de bacterii bune pentru organism, care întăresc sistemul imunitar. Aceste bacterii au nevoie de o substanță numită inulină, care le hrănește. Inulinele se găsesc în banane și cresc și capacitatea de absorbție a calciului din iaurt. 
 Laptele cu cereale și citrice curăță arterele și previn atacurile de panică, stabilizând nivelul de colesterol. 
 Un desert perfect la dietă recomandat de nutriționiști: înghețată de iaurt cu fructe de pădure. 
  
 În concluzie, nu vă lăsați păcăliți de acest mit, în speranța că vă va ajuta să slăbiți!  
 Eu mi-am început ziua cu un bol de iaurt grecesc cu müsli și fructe de pădure, tu cum ți-o începi? 

Health: Cum alegem produsele BIO?

Despre produsele BIO - cum le alegem? 


 În ultimul timp industria produselor BIO/Eco a început să ia amploare, fapt ce nu poate decât să mă bucure. Sunt o mare fană a acestor produse și vă recomand tuturor să înlocuiți pe cât posibil produsele pe care le consumați de obicei cu alternativele lor naturale, BIO, eco, integrale etc. Deși vedem în jurul nostru zilnic sute de oameni așteptând la rând pentru a-și cumpăra mâncare de la fast-food/ patiserii și alte locuri de genul, sunt și multe persoane preocupate de sănătatea lor, ce evită să consume produse încărcate cu pesticide, conservanți și substanțe chimice foarte daunatoare organismului. Există un număr mare de persoane ce se feresc de termenii precum BIO/eco din teama de a nu investii prea mulți bani în alimentație. Eu cred că este un preț mic pentru sănătate, până la urmă, de ce să dai bani pe produse ce te expun riscului de a te îmbolnăvi când poți da bani pe produse ce te ajută să îți păstrezi sănătatea? Oricum, dacă stăm să analizăm, nu sunt diferențe foarte mari. De exemplu, un iaurt normal din comerț costă în jur de 2 RON, iar unul BIO în jur de 2,5 RON, să nu mai vorbim de faptul că gustul și calitatea produsului BIO nu se compară cu a celuilalt.

 Dacă vă iubiți pe voi înșivă suficient încât ați ales să aveți grijă de sănătatea voastră și să consumați produse Bio sunteți pe drumul cel bun. Însă aici, intervine și partea mai complicată. Mulți producători profită de dorința unor persoane de a mânca sănătos, iar din acest motiv, pe anumite produse apare inscripția Bio/Eco, când produsul nu îndeplinește nici pe departe standardele necesare pentru a intra în aceste categorii.
 Ca să puteți să alegeți produsele organice potrivite, aveți nevoie de câteva cunoștințe cu privire la certificările necesare pentru ca un produs să devină BIO.
 În primul rând, mulți producători mincinoși ce pun produselor etichete BIO sau ECO le vând la un preț identic cu cel unui produs normal(fără emblema BIO), doar pentru că oamenii se vor lăsa păcăliți de prețul scăzut și vor cumpără produsul "BIO"(care numai BIO nu e). Un cumpărător neinformat alege cea mai ieftină variantă, iar dacă mai este și "sănătoasă" e perfect, încă o persoană pe lista celor păcăliți. Așa, producătorului îi va crește profitul. Totul este foarte logic, însă mulți se lasă păcăliți de tot felul de noi producători ce aduc produse ce se presupun a fi organice. Deci da, de obicei există diferențe de preț între produsele normale(încărcate cu conservanți și ultra-procesate) și cele BIO, dar nu neaapărat diferențe foarte mari. Din păcate piața produselor organice a fost invadată de mulți producători ce aduc marfă contrafăcută.

 O persoană ce își dorește cu adevărat să trăiască sănătos este și o persoană informată, deci nu prezintă încredere oricărui produs pe care scrie "BIO" care îi iese în cale. Pentru ca un produs să fie organic, pe eticheta acestuia trebuie să se găsească mențiuni precum referirea la producția ecologică, logourile(emblemă), certificarea care a fost efectuată și certificatul obținut de produs.

 Ce este certificarea organică/BIO? 
 Această certificare asigură consumatorul că produsul respectiv respectă anumite reguli pentru a putea fi considerat un produs ecologic. Reguli precum: *este interzisă utilizarea organismelor modificate genetic *este interzisă utilizarea iradierilor *interzicerea, cu mici excepții, utilizarea substanțelor chimice artificiale, cum ar fi fertilizatori, pesticide, aditivi alimentari *pământul utilizat trebuie să fie ferit de substanțe chimice timp de mai mulți ani înainte de a începe producția organică. În urma controalelor efectuate de organismele de inspecție și certificare, operatorii care au respectat regulile de producție vor primi certificatul de produs ecologic și își vor putea eticheta produsele cu mențiunea ,,ecologic”.
 
 Marea diferență între produsele etichetate BIO/eco/organic și cele cu inscripția "100% natural" 
 Marea diferență este că produsele cu inscripția "natural" sau chiar "100% natural" nu au absolut nici o certificare care să arate acest lucru. Probabil ați văzut și voi multe produse etichetate în acest fel, poate chiar v-ați lăsat păcăliți de ele de cele mai multe ori. Această inscripție este doar o strategie de marketing pentru a atrage mai mulți cumpărători, care, din păcate, funcționează în cazul persoanelor neiformate(care sunt foarte multe..). În concluzie, nu există standarde pentru produsele „naturale”, majoritatea acestora conținând urme de substanțe chimice, pesticide, coloranți și conservanți artificiali.

 Cea mai strictă certificare BIO - Soil Association 

Soil Association este o organizație de certificări BIO din Marea Britanie, fondată în 1946 de către un grup de fermieri, oameni de știință și nutriționiști care au observat o legătură directă între practicile agricole, plante, animale și sănătatea oamenilor și a mediului. Această asociație este lideră în certificările alimentației sănătoase, foarte puțini producatori de astfel de produse reușind să obțină acest certificat, ce garantează că sunt 100% naturale. Sunt foarte puține produse cu această certificare distribuite în România. Căutând pe Internet, am găsit câteva doar branduri de cosmetice organice precum SOPHYTO, Skin Blossom ce îl dețin și sunt distribuite și la noi.
 Alte certificări stricte:
 - Organic Farmers and Growers a€“ în Marea Britanie
 - Agrocert, Ecocert, Qualite France a€“ în Franța
 - Biokreis, Bioland, Biopark, Ecoland a€“ în Germania

 Certificarea produselor organice oferită de U.E. 
 Probabil ați văzut logo-ul acestei organizații pe mai multe produse BIO distribuite în România, precum Andechser Natur. Această certificare este oferită produselor ce respectă cerințele stricte ale Uniunii Europene. Astfel, ne este confirmat faptul că produsul a fost produs în conformitate cu normele stabilite. Certificarea dată de U.E. nu este atât de strictă pe cât pare, însă nu este oferită nici produselor ecologice mincinoase. În consecință, vă puteți bucură de calitatea produselor ce primesc această certificare, deoarece sunt produse ecologice într-un procent destul de mare.

 Pentru Certificarea BIO din România se aplică aceleași reglementări legale ca în Uniunea Europeană, controlate de departamente din Ministerul Agriculturii.
 ATENȚIE, mâncarea organică procesată poate fi certificată bio. Nu este nevoie ca 100% din ingrediente să fie organice, ci doar un anumit procent care variază de la țara la țara.

 În concluzie, dacă ați ales să aveți un stil de viață BIO(și bine ați făcut), informați-vă foarte bine înainte și selectați cu mare atenție produsele pentru a nu cădea în capcana unor producători mincinoși. 



Rețetă: Alternativă dietetică la clasica plăcintă cu brânză dulce

Brioșe dietetice cu brânză și stafide 

 Astăzi am făcut cele mai bune brioșe pe care le-am mâncat vreodată! Pe deasupra, sunt și din ingrediente naturale, și dietetice. 


Ingrediente pentru 6 bucăți: 
 - o cutie(200g) cottage cheese(am folosit Lacteea Bio) 
 - 1 ou 
 - 2 linguri târâte de grâu 
 - 2 linguri târâte de ovăz 
 - esența de vanilie(folosesc de la Alnatura) 
 - 1 linguriță de praf de copt 
 - 50 ml lapte degresat 
 - 1 lingură stafide 
Mod de preparare:
 Se separă albușul de gălbenuș. Albușul se bate bine și se adaugă brânza, tărâțele, praful de copt și stafidele. Gălbenușul de ou se pune la foc mic și se adaugă treptat laptele, amestecând continuu, și esența de vanilie, până se formează o cremă. Crema se ia de pe foc și se adaugă peste amestecul de brânză cu târâte și restul de ingrediente. Se amestecă bine și se umple cu compoziția rezultată 6 forme de silicon. Se lasă la cupotor 15-20 de minute și va rezulta o gustare dulce, delicioasă, ce îmi aduce aminte de plăcintă clasică cu brânză dulce. Sunt delicioase, le-am mâncat pe toate, nu m-am putut abține..:D 
 Încercați această rețetă cu încredere! 
Pupici