sâmbătă, 19 aprilie 2014

Paște fericit!


În primul rând, vreau să vă urez multă sănătate, bucurie și cât mai multe momente petrecute în prezența familiei și a celor dragi. Fie ca Sfânta sărbătoare de Paște să vă aducă încredere și speranță. Până la urmă, dincolo de petreceri și cadouri, se află adevărata semnificație a acestei sărbători...de aceea vă doresc tuturor liniște și dragoste. Paște fericit!

Este cu adevărat o sărbătoare specială, pe care o petrecem în cadrul familiei ce ne oferă întotdeauna sprijin, dragoste și căldură. Trebuie să ne bucurăm de această sărbătoare, fără a face excese. Aveți grijă de sănătatea voastră, alimentele sănătoase să domine masa voastră, pentru că meritați să fiți sănătoși!

Health: Toxinele ce ne înconjoară și detoxifierea prin creșterea aportului de fibre

Toxinele ce ne înconjoară


Zilnic, suntem atacați de patru tipuri de toxine:
1. Toxinele cu origine fizică(radiații, câmpuri electromagnetice)
2. Toxinele cu origine chimică(medicamente, cosmetice)
3. Toxinele cu origine biologică(alimentele nesănătoase)
4. Toxinele cu origine psihologică(stresul)

Este imposibil să evităm toate aceste toxine, nici dacă ne-am închide într-un balon de plastic nu am scăpa complet de ele, deoarece organismul produce chiar el unele toxine, "deșeuri" celulare. Ele acționează ca o otravă asupra organelor și nu mai pot fi eliminate, provenind din degradarea alimentelor de către corp.
Folosim cosmetice pline de pesticide, detergenți plini de substanțe toxice, respirăm gaze ce conțin mercur, gătim în vase de aluminiu, fructele și legumele pe care le consumam sunt stropite cu pesticide și chiar și apa pe care o consumăm conține nitriți și nitrați, clor, pesticide și alte chimicale.
Deci, organismul nostru este asaltat continuu de toate aceste toxine și ne mai întrebăm de ce nu ne simțit bine. Trebuie să încercăm să evităm cât mai multe dintre acestea.
Ceea ce putem controla în totalitate este alimentația. Depozitele de grăsime ale organismului stochează toxine. Printr-o alimentație sănătoasă putem elimina grăsimile, deci oprim stocarea toxinelor.

Detoxifierea organismului cu ajutorul fibrelor


Este cea mai bună metodă de detoxifiere deoarece fibrele stimulează tranzitul intestinal, iar deșeurile se elimină eficient. 
Alimentele bogate în fibre - Fibre alimentare/100g

  • Cereale integrale pentru micul dejun - 27,0
  • Nucă de cocos uscată - 23,5
  • Fasole albă uscată - 21,0
  • Cafea măcinată - 20,0
  • Smochine uscate - 18,5
  • Germeni de grâu - 16,8
  • Prune uscate - 16,0
  • Făină de secară - 15,3
  • Migdale dulci - 15,0
  • Linte uscată - 11,7
  • Făină de soia - 11,6
  • Semințe de susan - 11,0
  • Grâu - 9,6
  • Făină integrală de grâu - 9,0
  • Nuci de Brazilia - 9,0
  • Pâine integrală - 8,5
  • Zmeură, mure - 7,4
  • Musli, fulgi de ovăz - 7,2
  • Stafide - 6,5
  • Mazăre gătită - 6,1
  • Alune de pădure - 6,1
  • Pătrunjel crud - 6,0
  • Pâine de secară - 5,5
  • Nuci - 5,2

Sursă: "Înțelege-ți organismul și ajută-l!" Gheorghe Mencinicopschi 

Health: Asocierea corectă a alimentelor

Asocierea corectă a alimentelor


Probabil ați citit sute de articole pe această temă și, majoritatea se contrazic. Și noi ce sa mai credem? Cum ne dăm seama care sunt informațiile corecte și care sunt cele eronate?
Ne vom da seama cu siguranță dacă ne cunoaște organismul și învățăm să îl ascultăm. Când anumite alimente sau o asociere de alimente nu ne este benefică vor apărea stări de oboseală, balonare, constipație etc. 
Totuși, există niște reguli generale care funcționează pentru toata lumea.

1. Asocierea leguminoaselor(fasole boabe, mazăre boabe, năut, linte, bob, soia, quinoa, amarant, hrișcă)


Este o grupă de alimente bogată în proteine vegetale și conțin în același timp glucide complexe, amidon. Consumate individual la o masă se digeră ușor și constituie o masă bogată în proteine și cu o calitate nutrițională ridicată.
Asocieri corecte: orez, paste, pâine, ciuperci, legume de orice fel
Asocieri neutre: mămăligă, cartofi, carne slabă, carne grasă, grăsimi(uleiuri, unt, măsline etc.)
Asocieri nerecomandate: lapte, zahăr, miere, fructe

2. Asocierea grăsimilor=lipidele(uleiuri vegetale, unt, smântână, untură, slănină, maioneză)


Lipidele sunt grupa de alimente care rămâne cel mai mult în stomac.
Asocieri corecte: verdețuri, legume, ciuperci
Asocieri neutre: pâine, paste, leguminoase, carne slabă și grasă, cartofi, mămăligă, pizza, cozonac
Asocieri nerecomandate: lapte, fructe

3. Asocierea proteinelor slabe(pui, curcan, vițel, mânzat, căprioară, iepure, struț, albuș de ou, brânzeturi slabe, urdă, lapte, pește, fructe de mare)


Asocieri corecte: legume, ciuperci, câteva fructe(căpșune, kiwi, gutui, guava, prune, rodii)
Asocieri neutre: grăsimi
Asocieri nerecomandate: paste, pâine, pizza, cartofi, mămăligă, leguminoase

4. Proteine grase(gălbenuș de ou, aripi și pulpă de găină/curcan, creier de vită, gâscă, limbă de porc/vită, vită, batoane de pește, cârnați, mezeluri, rață, conserve de carne, pate de ficat, brânzeturi grase)


Asocieri corecte: legume, ciuperci
Asocieri neutre: leguminoase, cartofi, mămăligă, paste, porumb
Asocieri nerecomandate: grapefruit, lămâie, portocale, pepene galben, pastă de tomate, miere, zaharuri industriale, lapte, stafide, Înghețată, dulceață, gem

5. Laptele


Este un aliment greu de asociat cu alte alimente și nu este tolerat de toate persoanele în asocieri. Nutriționiștii spun că singura asociere fără riscuri este cea de lapte cu pâine, însă îl putem asocia și cu alte alimente dacă nu ne provoacă neplăceri.

Alte sfaturi în legătură cu alimentația:

- Nu se bea apă imediat, înaintea, în timpul sau după masă pentru a nu folia sucurile digestive și a nu îngreuna digestia.
- Nu consumați în cadrul unei mese mai mult de un aliment concentrat(orice aliment care nu este fruct sau legumă este aliment concentrat)
- Evitați alimentele înalt procesate, pline de aditivi ce nu aduc nimic benefic organismului

În concluzie, mare atenție la asocierile alimentare, deoarece acestea ne pot face rău organismului, sau, din contră, pot fii foarte benefice. Învățați să vă ascultați corpul deoarece el știe foarte bine ce îi este benefic și ce nu!